Slaapapneu

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis die vaak lang onopgemerkt blijft. Maar wat is het eigenlijk?

Wanneer je last hebt van slaap apneu, stopt de ademhaling meerdere keren in de nacht. Deze pauzes duren van 10 seconden tot wel 60 seconden. Door het stoppen met ademhalen wordt het normale slaappatroon onderbroken. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. En begint vooral tussen de 45 en 65 jaar.

Een van de meest voorkomende vormen van slaapapneu is Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Hierbij ontstaan de ademstops doordat de bovenste luchtweg tijdelijk wordt afgesloten.

slaapapneu, slecht slapen

Naast OSAS is een andere veelvoorkomend vorm van slaapapneu de Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS). Hierbij geven de hersenen soms geen signaal naar de ademhalingsspieren. Doordat het signaal niet gegeven wordt stopt tijdelijk de ademhaling.

De mogelijke oorzaken voor OSAS zijn: Overgewicht, Roken, Consumeren alcohol en gebruik van andere slaap medicatie. Waarbij CSAS de mogelijke oorzaken ouderdom, beroerte en diabetes zijn.

Het is bewezen dat de Buteyko Methode er voor kan zorgen dat de mate van slaapapneu verminderd kan worden. Tijdens de cursus leer je om rustiger te ademen waardoor het CO2 niveau hoger zal zijn in het bloed. Door deze verhoging zal het lichaam minder snel zelf de ademhaling gaan beperken waardoor de slaapapneu minder kan worden.

Lees verder

Blog at WordPress.com.