COPD

COPD is een ongeneselijke longziekte. Bij COPD zijn de longblaasjes zodanig beschadigd waardoor die niet meer herstellen. Doordat de longblaasjes beschadigd zijn is de zuurstofopname in de longen verminderd met het gevolg dat mensen met COPD minder energie hebben en moeite met ademhalen. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). 

Bij mensen met COPD wordt er te weinig zuurstof uitgewisseld in de longen. Dit komt omdat de longblaasjes beschadigd zijn. Hierdoor is het lastig om in en uit te kunnen ademen. Dit resulteert in een continu gevoel van te weinig zuurstof met als gevolg hevige vermoeidheid of het gevoel achter adem te zijn.

Astma aangedane longen

Chronische Bronchitis of Longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor eigenlijk 2 veel voorkomende long aandoeningen: Chronische Bronchitis en Longemfyseem.

Chronische Bronchitis

Wanneer iemand last heeft van Chronische Bronchitis zijn de bronchiën continu ontstoken. De bronchiën zorgen voor de vertakking van de luchtpijp naar de longen. Wanneer deze continu ontstoken zijn, belemmert het de hoeveelheid zuurstof die zich naar en uit de longen kan verplaatsen. Het gevolg van deze ontsteking in de bronchiën is dat de bronchiën steeds meer slijm gaan produceren waardoor de doorgang steeds meer belemmerd wordt.

Longemfyseem

Wanneer iemand last heeft van longemfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes kapot. Wanneer deze longblaasjes kapot zijn komen die ook niet meer terug en zorgen voor littekenweefsel in de longen. De longblaasjes zijn de laatste vertakking in de longen waar uiteindelijk de gaswisseling tussen long en bloedbaan plaats vind. Wanneer er steeds minder longblaasjes zijn wordt deze gaswisseling uiteindelijk lastig.

COPD wordt geclassificeerd in 4 verschillende gradaties. Deze gradaties zijn onderverdeeld in GOLD 1 tot en met 4.

GOLD 1
Bij gold 1 is de beperking van de longen matig. De ademvolume is nog 80 tot 100% van de verwachte ademvolume

GOLD 2
Bij gold 2 is er een grotere beperking van het ademvolume. De ademvolume is nog maar 50 tot 80% van de verwachte volume

Gold 3
Wanneer iemand de klassering gold 3 krijgt is de beperking van de ademhaling al ernstig. De ademvolume is afgenomen tot 30 tot 50% van de verwachte volume. Hierdoor worden er al grote klachten ervaren bij deze klassering

GOLD 4
Gold 4 is de laatste klassering. Wanneer mensen hier last van hebben is het zeer ernstig. Mensen kunnen bijna niets meer en ademen zonder hulp is lastig. De ademvolume is afgenomen tot 0 en 30% van de verwachte volume.

Mensen met de GOLD klassering van 1 en 2 kunnen baat hebben bij de Buteyko Methode. De methode zal de COPD niet oplossen maar zal er wel voor kunnen zorgen dat alles dragelijker wordt en de energie meer terug zal komen.

Mocht je meer willen weten over de Buteyko Methode neem dan snel contact op of kijk op:

Buteyko Methode

Blog at WordPress.com.