Astma
Veel mensen hebben last van Astma. Maar wat is astma eigenlijk? Astma is een chronische ontsteking aan de luchtwegen. Deze ontstekingen kunnen tot veel problemen zorgen zowel tijdens dagelijkse bezigheden als beweging. Bij astma heeft u af en toe last van aanvallen. Deze aanvallen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld: inspanning, stof, schimmel, huisdieren of koud weer. De aanvallen resulteren in een piepende of brommende ademhaling, druk op de borst of kortademigheid.
Volgens de Buteyko-methode wordt bronchiale astma (astma in de longen) eerder als een beschermingsmechanisme gezien, dan als een ziekte. Om op een goede manier aan onze zuurstofuitwisseling te voldoen, is het gewenst om de juiste verhouding zuurstof en koolstofdioxide te hebben tijdens de ademhaling.

Dit leidt uiteindelijk tot een normaal niveau aan koolstofdioxide in de cellen, het bloed en in de longen. Want om een goede zuurstofuitwisseling plaatst te laten vinden is het noodzakelijk dat er koolstofdioxide aanwezig is. Voor meer info hierover lees de blog: Maar koolstofdioxiden is toch een afvalstof?

In veel gevallen is het grootste probleem dat mensen hyperventileren zonder dat ze het door hebben. Kort durende hyperventilatie kan geen kwaad, maar zodra dit langdurig wordt kunnen er verschillende problemen veroorzaakt worden waaronder Astma.
Er zijn 2 verschillende soorten van hyperventilatie: De chronische hyperventilatie en de hyperventilatie aanval. Veel mensen kennen de hyperventilatie aanval maar het grootste kwaad schuilt in de chronische hyperventilatie.
Je moet al last hebben van chronische hyperventilatie om aanvallen te kunnen krijgen, maar niet iedereen die chronisch hyperventileert zal last hebben van hyperventilatie aanvallen.
Wil je weten of je hyperventileert?
Het is vrij makkelijk om zelf een test uit te voeren om te meten in welke maten je hyperventileert. Deze heet in de Buteyko Methode de Controle Pauze (CP). Het enige dat nodig is om de test uit te voeren is een stopwatch of timer. De test is als volgt uit te voeren:
- Ga rustig rechtop zitten met beide voeten op de grond.
- Adem op een normale manier in en uit.
- Wanneer je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent adem je rustig uit en houdt je de neus dicht na een normale uitademing (niet de longen compleet legen)
- Start de stopwatch/timer wanneer de neus dicht gedaan wordt.
- Adem weer in bij de eerste drang tot ademhalen (het moet geen wilskracht vragen), en stop de tijd.
- De gemeten tijd is de Controle Pauze
Maar wat zegt deze tijd over de hyperventilatie?
Wanneer de drang al snel kwam tot ademhalen (minder dan 15 seconden) is er een hoge mate van hyperventilatie aanwezig. Vrijwel iedereen met een controle pauze onder de 35 seconden heeft baat bij Ademtherapie. Daarnaast zullen ze 1 of meerdere problemen hebben.
Meer weten of wil je een afspraak maken?