Maar koolstofdioxiden is toch een afvalstof?

2 minuten

Maar koolstofdioxiden (CO2) is toch een afvalstof?

Wanneer we ademen, ademen we een mix van verschillende stoffen in en uit. Het gedeelte dat we het meest gebruiken is wel bekend, zuurstof (O2). Al van jongs af aan wordt ons verteld dat koolstofdioxide een afvalstof is van ons lichaam. Wanneer we inademen bestaat de lucht uit ongeveer 21% zuurstof (O2), 77% stikstofgas (NO) en voor 0,04% uit koolstofdioxide (CO2). Hierdoor is de lucht voor ons lichaam zuurstofrijk en koolstofdioxide arm.

De lucht gaat via onze neus, door de luchtpijp naar de longen toe. Wanneer het in de longen terecht komt is de ingeademde lucht warmer geworden en alvast vochtiger gemaakt. Dit gebeurt omdat het klimaat in onze longen overeen komt met de rest van het lichaam: 37 graden en een hogere luchtvochtigheid. Naast het verwarmen en bevochtigen, wordt het CO2 gehalte ook verhoogd van 0,04% naar 6%.

Maar waarom is die CO2 dan zo belangrijk? Naast dat het gehalte in het longen 200x hoger is dan in de buitenlucht, heeft CO2 nog veel meer invloed. CO2 zorgt er onder andere voor dat de zuurstof beter aan onze cellen afgegeven kan worden en houdt de zuurtegraad van het bloed op peil. Het ontspant daarnaast ook spieren en onder andere glad spierweefsel.

Glad spierweefsel met te weinig CO2 in het lichaam

Dit gladde spierweefsel zit rondom de aderen, haarvaten, bronchiën en darmen. Wanneer dit gladde spierweefsel niet ontspannen is kunnen er veel problemen ontstaan.

Gespannen glad spierweefsel vernauwt datgene waar het omheen zit. Wanneer het gladde spierweefsel aangespannen is rondom slagader/haarvaten kan de bloeddruk stijgen waardoor deze verhoogd raakt. Gebeurt het rondom de darmen dan kan er constipatie of diaree ontstaan. Wanneer het gladde spierweefsel aanspant rondom de bronchiën wordt de gasuitwisseling in de longen beperkt. Dit kan uiteindelijk resulteren in bijvoorbeeld een hyperventilatie aanval of andere problemen.

De Buteyko methode of ademtherapie kan hierbij helpen. Tijdens ademtherapie gaan we onder andere aan de slag met het goed leren ademen. Een goede ademhaling vindt namelijk compleet via de neus plaats en niet via de mond. Naast het ademen door de neus, gaan we ook aan de slag met het CO2 verhogen in het lichaam om het gladde spierweefsel te laten ontspannen.

Doordat het gladde spierweefsel ontspant kunnen er veel ziektebeelden of symptomen bestreden worden of verlicht. Mocht je verder willen lezen over de Buteyko Methode klik op de link hieronder of neem contact op.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: